Paviljoen Zoetermeer in Bouwwereld

In Zoetermeer is een paviljoen gebouwd met een driehoekige plattegrond en een lichthellend glazen dak op een drielaagse houtconstructie. Drie bestaande bomen zijn geïntegreerd in het ontwerp en steken door het dak.

Als beëindiging van een passage zocht de gemeente Zoetermeer een goede invulling voor een driehoekig perceel aan het Burgemeester Wegstapelplein. Vanwege de bomen op het perceel had de gemeente het idee van een glazen gebouw met een vogelnest op het dak.
Architect Branimir Medic van de Architecten Cie. hield dat idee in stand, maar gaf er zijn eigen invulling aan. “Een vogelnest heeft een structuur die is opgebouwd uit heel veel kleine elementen. Op basis van dat gegeven hebben we het dak ontworpen als een kruisstructuur in drie lagen hout. Het horecapaviljoen is volledig ontworpen op de al aanwezige bomen. Twee staan buiten onder de luifel; één staat midden in het paviljoen.

Geen opwarming
Om te grote opwarming tegen te gaan zijn de (geïsoleerde) ruiten van het dak voorzien van een ets, in een door Medic ontworpen patroon. Ter plaatse van de dakoverstekken is helder glas toegepast. Het hele gebouw is met schroeven in elkaar gezet en is dus demontabel en verplaatsbaar. Ook was het te monteren zonder zwaar en groot materieel.

Opgetild vloerniveau
De drie bomen hadden grote invloed op het ontwerp. Eén boom staat onder het dakoverstek; voor de tweede is de entree naar binnen gesitueerd, zodat ook deze buiten staat. De derde boom staat binnen in het paviljoen. Voor het behoud van de bomen was het nodig dat de wortels buitenlucht krijgen. Daarom is het paviljoen 40 cm opgetild. Door het aflopende maaiveld is dat op sommige plekken zelfs 80 cm. Waar in eerste instantie een houten vloer met een geventileerde ruimte eronder was geadviseerd, is bij de uitvoering – in overleg met bomendeskundige Pius Floris – gekozen voor een betonvloer op Argex-korrels, vertelt Herman Paardekooper van Koers Leiden.

Door de Argex-korrels heen zijn slangen gelegd voor beluchting en is een installatie aangelegd voor bewatering. De Argex-korrels zijn ingesloten door geïsoleerde kantplanken. Op de korrels is isolatie gelegd, waarop een betonvloer is aangebracht. Om de bomen heen zijn stalen ringen bevestigd om de betonvloer vrij te houden van de stam. Om schade aan boomwortels te voorkomen, is het gebouw niet gefundeerd op enkele zware palen maar op een groter aantal kleinere palen. Gekozen is voor stalen buispalen, die zo geplaatst zijn dat er geen dikke wortels doorboord zijn. “Sommige palen moesten daardoor iets opschuiven, maar dat was geen probleem doordat de opbouw vrij licht is en de betonvloer de krachten verdeelt”, zegt Paardekooper.

Rubber manchet
Waar de bomen door het dak gaan, is een EPDM-manchet toegepast, dat om de bomen heen sluit en bevestigd is aan een sandwichpaneel tussen het glasdak. De bomen kunnen hierdoor vrijelijk bewegen met de wind, zonder dat schade aan het gebouw ontstaat. Ook kunnen ze in de toekomst groeien in dikte. Een groot deel van de pui (8 meter) kan richting het terras worden opengeschoven. Koers Groep maakte daarvoor speciaal twee vier meter brede schuifdeuren. Terras en restaurant kunnen zo in de zomer één doorlopend geheel vormen. 

Overgedimensioneerd
Het paviljoen heeft een driehoekige plattegrond. De dakconstructie is rechthoekig, waarvan het patroon is gestart vanuit de rechte hoek aan de voorzijde. De balklagen hebben een variërende h.o.h.-afstand. In de glasrichting heeft Woodteq wel geprobeerd zoveel mogelijk een maatvoering van h.o.h. 900 te hanteren tussen de hoofdliggers. De constructie is in dit geval vooral esthetisch bepaald en is zwaar overgedimensioneerd in zowel dakvlak als gevel. Diverse balken en kolommen hebben geen dragende functie.

Dubbel schuin
De achtergevel van het paviljoen is gesloten en is uitgevoerd in houtskeletbouw. De hsb-constructie is de dragende wand. De kolommen die aan de buitenzijde van deze gevel staan, zijn alleen esthetisch, vertelt Maarten Reijntjes van Woodteq uit Holten, dat de hele houtconstructie van hsb en gelamineerd hout leverde, engineerde en monteerde. De hsb-achtergevel staat echter in een schuine lijn onder het licht hellende dak. De drie balklagen zouden daardoor schuin tegen die dragende hsb-wanden moeten worden bevestigd, terwijl de bovenste balklaag er doorheen zou moeten steken voor het dakoverstek. In de glazen voorgevel met schuifpui is ook een gelamineerde onderslagbalk toegepast. Die wordt gedragen door een aantal hoofdkolommen, met daarnaast diverse esthetische kolommen. Omdat er in dit gevelvlak geen gesloten delen zitten, was hier één stalen windverband nodig.

Stijf dakvlak
In het dakvlak zijn windverbanden aangebracht in een doorgaand geheel in twee richtingen. We hebben de houtmaat aangehouden die ABT had voorgeschreven: 220 mm hoog. Die maat heb je ook nodig gezien de overspanningen. Om de windverbanden uit te kunnen kepen in de middelste balklaag, hebben we deze laag 20 mm hoger gemaakt, zodat we constructief toch 220 mm overhouden.” Doordat de balkafstanden variëren, variëren ook de windverbanden. 

Koppeling balklagen
De drie balklagen moesten aan elkaar gekoppeld worden. Dat moest zo gedaan worden dat de verbinding kon worden nagesteld na droging van het hout door het binnenklimaat. Ter plaatse van de keuken is het dak dichtgezet met sandwichpanelen, in plaats van met glas. Op die plek bevindt zich ook een grote stalen dakopbouw voor diverse installaties. De sandwichpanelen liggen met een verjongde rand op de houtprofielen, zodat de bovenkant even hoog ligt als de glasruiten. De sandwichpanelen liggen zoveel mogelijk in het glasstramien van h.o.h. 900 mm. Waar extra houten balken onder de sandwichpanelen door lopen, zijn deze balken aan de bovenzijde uitgekeept om de extra dikte van het sandwichpaneel kwijt te kunnen.

Korte bouwtijd
Het paviljoen is gerealiseerd in slechts tien weken, waarvan vier weken voor de fundering. Vanaf de betonvloer tot de oplevering duurden de werkzaamheden krap zes weken, vertelt Paardekooper. Daar ging wel uitgebreide engineering aan vooraf bij met name Woodteq. 

Klik hier voor het uitgebreide artikel in Bouwwereld.

Stel een vraag

 

Neem telefonisch contact met ons op of
verstuur een vraag per e-mail.

T 088-0990220

  • Niet alle velden zijn correct ingevuld.



Titel 2

Overname Gebr. Ouwendijk BV

18 september 2018

Per 17 september is Aannemersbedrijf Gebr. Ouwendijk B.V. overgenomen door Koers Groep. De overname vormt een samengaan van twee, van oorsprong, Rotterdamse familiebedrijven die hiermee gaan profiteren van synergie op velerlei gebieden. 

Lees meer

Vastgoedcup 2018

9 augustus 2018

Op 20 september aanstaande vindt de zesde editie van de MAIN Vastgoedcup plaats. Koers is erbij!

Lees meer

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. U ontvangt maandelijks een e-mail nieuwsbrief.

  • Niet alle velden zijn correct ingevuld.


Titel 4

Titel 5

Titel 3

  • Niet alle velden zijn correct ingevuld.






Contact

Koers Groep
Bijdorp-Oost 56 • 2992 LA Barendrecht
Postbus 309 • 2990 AH Barendrecht

T 080-0990220
E info@koers.com

Naar contactformulier