KOERS maakt het verschil

Circulair bouwen in Leiden

Baas zijn over het ontwerp, de uitvoering en het budget van je eigen woning. De maatschappelijke ontwikkelaar Steenvlinder maakt zich hier sterk voor. Samen met kersverse huiseigenaren Joep en Iris en architect Arie Bergsma van GAAGA architecten hebben we in Leiden gewerkt aan hun droomhuis. En die staat!

Samen bouwen

Volgens het concept van Steenvlinder bouw je jouw nieuwe huis zelf. Houten casco's rijzen omhoog met ieder een eigen ontwerp. Je bepaalt zelf waar jouw keuken wordt geplaatst, waar de kamers komen en ga zo maar door. Dit betekent natuurlijk niet dat je het helemaal zelf hoeft te doen, maar je bent wel baas over de gehele uitvoering.

In de Nijverheid Leiden hebben 24 zelfbouwers gewerkt aan een nieuwe woning. Een van die bouwers hebben wij mogen helpen met het creëren van hun droomhuis.

Circulair bouwen

Het is tegenwoordig niet alleen een wens van de koper, maar ook een eis vanuit de overheid: energiezuinig bouwen. Tijdens dit project wordt er op verschillende manieren aan deze eis voldaan, waaronder door het gebruik van gerecycled Azobé hout. Oude damwanden worden op maat gezaagd en gebruikt als gevelbekleding. Een mooi voorbeeld van circulair bouwen.

Naast de verwerking van dit product zijn er zonnepanelen geplaatst, is er een warmtepomp in huis geïnstalleerd, een vloerverwarming ingebouwd en is de complete woning geïsoleerd om zoveel mogelijk energieverlies te voorkomen.

Puzzelwerk

Met alle wensen voor woningen komt er ook een stuk complexiteit om de hoek kijken. Het niveau wordt steeds hoger en de eisen extremer. Dat vereist een zorgvuldige werkvoorbereiding. De installatie moet vooraf helemaal uitgedacht zijn en tijdens het bouwproces kunnen er geen wijzigingen meer worden doorgevoerd.

Hierin speelt de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) een belangrijke rol. Wettelijke technische eisen worden getoetst door middel van foto's, metingen en controles van tekeningen en andere stukken. Om dit van tevoren goed in kaart te kunnen brengen, is anders denken en anders werken van belang. Iets wat KOERS goed onder de knie heeft.

Benieuwd naar wat KOERS voor jou zou kunnen betekenen? Neem telefonisch contact met ons op via 088 0990 220 of mail ons via info@koers.com.

Naar boven