KOERS maakt het verschil

Speeltuin Leiden krijgt make-over

Buurtactiviteiten, workshops, een speeltuin, bijeenkomsten van verenigingen, bingo avonden, een kinderdagverblijf; Speeltuinvereniging Ons Eiland in Leiden is een plek waar mensen samenkomen. Hier hoort een ruimte bij die deze functies volledig ondersteunt. Met die gedachte gaat KOERS, naar ontwerp van GAAGA Architecten, aan de slag.

Vanuit de Speeltuinvereniging Ons Eiland is er opdracht gegeven om het gebouw wat er nu staat te renoveren, isoleren én verduurzamen. Tevens komt er een stuk nieuwbouw bij waardoor de speeltuin in een volledig nieuw en modern jasje wordt gestoken, van alle gemakken voorzien. Dit plan wordt door de gemeente Leiden gesubsidieerd.

Renovatie & nieuwbouw

Niet alleen wordt het huidige gebouw gerenoveerd, er wordt ook vanaf de grond opgebouwd. Het nieuwbouw gedeelte zal - naast de fundering - zoveel mogelijk uit hout en natuurlijke materialen bestaan en zal onderdeel worden van het huidige gebouw. Kozijnen worden vervangen, muren worden eruit gehaald, stalen spanten worden aangebracht en een open keuken wordt ingebouwd. Dit allemaal zal bijdragen aan een open en ruimtelijke uitstraling.

Verduurzaming

Het verduurzamen van gebouwen is een van de sterke kanten van KOERS. Dit project zal dan ook compleet volgens de nieuwe eisen worden gebouwd.

Wat dat precies inhoudt? Isolatie van dak en vloer, een WTW installatie, een hybride ketel met mogelijkheid tot uitbreiding naar een warmtepomp, vervanging van het glas volgens de nieuwe standaarden en vloerverwarming in het pand. Dit alles draagt bij aan een beter en duurzamer klimaat binnen het gebouw.

Impressie van de zaal
Impressie van de zaal

Uitdagingen

Elk project biedt uitdagingen. In het geval van een speeltuin staat de veiligheid en toegankelijkheid voorop, een deel van de speeltuin blijft namelijk open voor bezoekers. Met behulp van hekken en doeken houden we o.a. stof tegen en dankzij rijplaten tot aan het hoofdgebouw worden spullen zo dichtbij en efficiënt mogelijk gelost.

Omdat het gebouw ook een peuterspeelzaal heeft, is er een tijdelijke voorziening geregeld waar kinderen tijdens de verbouwing onbezorgd en veilig buiten kunnen spelen.

Klaar voor de zomer

Het bouwen is donderdag 17 maart gestart. Koers streeft ernaar dat het project begin augustus opgeleverd kan worden, vlak na de zomervakantie, zodat er snel gebruik van gemaakt kan worden in de mooie zomermaanden.

Naar boven