KOERS maakt het verschil

Van pastorie naar luxe woonhuis in Wassenaar

Eeuwenoude panden herstellen tot mooie, nieuwe bestemmingen is een van de krachten van KOERS. Een project dat momenteel volledig onder renovatie staat, is de pastorie aan de Schoolstraat in Wassenaar.

Een oude pastorie

Het hoofdgedeelte van dit rijksmonument is sinds 1612 in gebruik als pastorie en werd in 1796 verbouwd tot de huidige architectonische vorm, met inwendig zware moer- en kinderbalken en halfrond beëindigde schouw met consoles.

Onder de pastorie en aangrenzende percelen bevinden zich nog grote gewelfkelders en andere resten van het voormalige kasteel van de Heren van Wassenaar, daterend uit halverwege de 14de eeuw.

Eind februari moet het woonhuis klaar zijn. “Het is één gebouw met een bijgebouw, om precies te zijn. Het bijgebouw is een 18e eeuws koetshuis onder een klassiek zadeldak met dakpannen, tussen puntgevels met vlechtingen. Dit bijgebouw zal dienen als gastenverblijf. In het hoofdgebouw realiseren we een luxe woonhuis”, deelt projectleider Herman Paardekooper.

December 2021: het monumentale pand staat nog in de steigers.
December 2021: het monumentale pand staat nog in de steigers.

Transformatie

Een van de grootste uitdagingen van dit monumentale gebouw zit 'm in de warmtepomp. Hiervoor wordt het gebouw zwaar geïsoleerd. Om inwendige condensatie tegen te gaan is er veel aandacht voor de dampremmende laag. Een lastige klus om dit strak te krijgen in een eeuwenoud gebouw, gezien het feit dat niets recht is.

Na het werk van de stukadoors kan het aftimmeren beginnen en worden de deuren afgehangen. Op tijd dus voor de oplevering eind februari.

De luxe woning is bijna klaar voor oplevering.
De luxe woning is bijna klaar voor oplevering.
Naar boven