KOERS maakt het verschil

Voltooide renovatie op de Lammermarkt

De Lammermarkt in Leiden, een beschermd stadsgezicht van de binnenstad. In opdracht van een investeerder hebben we het pand aan dit historische plein opgebouwd van een leeg getrokken casco tot woonklare woningen. Een project waarin de karakteristieke status en het aanzicht bewaard is gebleven.

De renovatie

Oorspronkelijk bestond het pand uit een beneden- en bovenwoning, maar had als doel om te worden verbouwd tot drie appartementen. Nadat de binnenkant van het pand volledig was gestript, was het de beurt aan KOERS om te starten met de renovatie.

"Een leuk project" vertelt teammanager Tom Onderwater. "Alles lag al klaar, zowel de vergunning als de tekeningen. Je kan gelijk beginnen met bouwen." Een situatie die tevens de nodige verantwoordelijkheid met zich meebrengt. "Als het niet goed is, kan je enkel jezelf aankijken."

Verschillende vernieuwingen en aanpassingen zijn toegepast. Zo is de isolatie verbeterd en is de oorspronkelijke houten kapconstructie behouden en aangeheeld met nieuwe, op maat gemaakte onderdelen, waarna de geschilderde spanten en het beschot kaal geschuurd is en blank is gebeitst. Ook het storten van schuimbeton, het installeren van de vloerverwarming en het plaatsen van een dakkapel kwamen aan bod.

De complexiteit

Bij een "karakteristiek bepalend" pand komt altijd een stukje complexiteit om de hoek kijken, met in dit project de uitdaging om het aanzicht van het pand te behouden. Vernieuwde technieken moeten aansluiten op oudere, wat niet altijd werkt. "Een van de oplossingen bij dit pand waren inhaakkozijnen. Door het gebruik van dit type kozijnen behouden we het karakteristieke aanzicht, terwijl er gebruik kan worden gemaakt van moderne draaikiepramen."

Met de prachtige houtstructuur die onder de kap zit, lag er ook een uitdaging in de isolatie. Buitenisolatie was gewenst, waardoor de houtstructuur zichtbaar kond worden gemaakt. Echter mocht buitenisolatie niet betekenen dat het aanzicht veranderde. Een goede aansluiting en het behoud van de kapconstructie was daarom van belang. "De gemeente kijkt hierin mee. Het is aan ons om de details goed te behartigen en van tevoren aan te tonen wat het plan is."

Teammanager Tom Onderwater
Teammanager Tom Onderwater

De KOERS manier van werken

"Onze kracht zit 'm in het meedenken en niet blindvaren op een tekening." Van tevoren kan Tom haarfijn inschatten of de ideeën zoals getekend, ook in de praktijk werken. Voor de opdrachtgever is het belangrijk om een zo goed en praktisch mogelijk plan voor te leggen, waarin we tevens het budget bewaken. Een nauwe samenwerking is belangrijk, waarin eventuele praktische verbeteringen in het plan worden toegepast. "Wij dragen altijd de oplossing aan. Tijd maken voor de klant, meedenken en altijd scherp blijven; daar zijn we bij KOERS goed in."

Naar boven