KOERS maakt het verschil

Project SV Ons Eiland

Vanuit de Speeltuinvereniging Ons Eiland is er opdracht gegeven om het gebouw wat er nu staat te renoveren, isoleren én verduurzamen. Tevens komt er een stuk nieuwbouw bij waardoor de speeltuin in een volledig nieuw en modern jasje wordt gestoken, van alle gemakken voorzien. De gemeente Leiden subsidieert dit plan. Met die gedachte gaat KOERS, naar ontwerp van GAAGA Architecten, aan de slag.

Historie

Op een binnengebied in de Leidse Zeeheldenbuurt, verscholen achter rijtjeshuizen, ligt het clubhuis van de Speeltuinvereniging Ons Eiland. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd in de jaren 50 en staat aan de rand van een grote speeltuin. De speeltuin en het clubgebouw zijn destijds aangelegd vanuit de gedachte dat elke wijk zijn eigen voorzieningen moest hebben om zo de betrokkenheid van bewoners bij de buurt te versterken. Het gebouw is nog steeds in gebruik voor buurtactiviteiten, maar de bouwkundige staat laat inmiddels te wensen over en energetisch behoeft het aanpassingen. Ook is er de wens om het gebouw, naast buurtactiviteiten, te gaan gebruiken als peuterspeelzaal.

- GAAGA Architecten

GAAGA Architecten
GAAGA Architecten
GAAGA Architecten
GAAGA Architecten

Renovatie & nieuwbouw

Niet alleen wordt het huidige gebouw gerenoveerd, er wordt ook vanaf de grond opgebouwd. Het nieuwbouw gedeelte zal - naast de fundering - zoveel mogelijk uit hout en natuurlijke materialen bestaan en zal onderdeel worden van het huidige gebouw. Kozijnen worden vervangen, muren worden eruit gehaald, stalen spanten worden aangebracht en een open keuken wordt ingebouwd. Dit allemaal zal bijdragen aan een open en ruimtelijke uitstraling.

GAAGA Architecten
GAAGA Architecten
GAAGA Architecten
GAAGA Architecten
GAAGA Architecten
GAAGA Architecten

Verduurzaming

Het verduurzamen van gebouwen is een van de sterke kanten van KOERS. Dit project zal dan ook compleet volgens de nieuwe eisen worden gebouwd.

Wat dat precies inhoudt? Isolatie van dak en vloer, een WTW installatie, een hybride ketel met mogelijkheid tot uitbreiding naar een warmtepomp, vervanging van het glas volgens de nieuwe standaarden en vloerverwarming in het pand. Dit alles draagt bij aan een beter en duurzamer klimaat binnen het gebouw.

  GAAGA Architecten
  GAAGA Architecten
  GAAGA Architecten
  GAAGA Architecten

  Projectinformatie

  Logistieke uitdagingen

  Elk project biedt uitdagingen. In het geval van een speeltuin staat de veiligheid en toegankelijkheid voorop, een deel van de speeltuin blijft namelijk open voor bezoekers. Met behulp van hekken en doeken houden we o.a. stof tegen en dankzij rijplaten tot aan het hoofdgebouw worden spullen zo dichtbij en efficiënt mogelijk gelost.

  Omdat het gebouw ook een peuterspeelzaal heeft, is er een tijdelijke voorziening geregeld waar kinderen tijdens de verbouwing onbezorgd en veilig buiten kunnen spelen.

  Projectpartners

  Opdrachtgever: Speeltuinvereniging Ons Eiland (www.svonseiland.nl)

  Hoofdaannemer: KOERS (www.koers.com)

  Architect: Gaaga (www.gaaga.nl)

  Uitvoerder: Leo v.d. Post

  Dak isolatie: Kingspan (www.kingspan.com)

  Vloer isolatie: Kingspan (www.kingspan.com)

  Gevel: Binderholz (www.binderholz.com)

  Dak: Binderholz (www.binderholz.com)

  Contact

  Neem voor vragen of meer informatie contact op met onze klantenservice.

  Naar boven