Wij maken het verschil

Cultuurhuis De Nieuwe Veste Hellevoetsluis

Eén van de grootste uitdagingen bij een transformatie is dat je bij de sloop van het bestaande vaak voor verrassingen komt te staan. Bij de transformatie van een voormalig schoolgebouw tot cultuurhuis in Hellevoetsluis was het niet veel anders, aldus projectleider Mike van Thienen van KOERS, die alle bouwkundige werkzaamheden uitvoerde en de coördinatie van het gehele project in handen had.

“De werkelijke situatie was constructief anders dan gedacht. Door ons aanpassend vermogen tijdens het proces hebben we in nauw overleg met het ingenieursbureau en de directievoerder deze constructieve uitdagingen opgelost.”, aldus Mike van Thienen. In het voormalige schoolgebouw aan de Opzoomerlaan werden tal van kleine(re) ruimtes door KOERS opgebroken en samengevoegd tot één grote ruimte. Deze biedt plaats aan verschillende culturele instellingen, zoals een bibliotheek en een theater. Ook zijn er in het gebouw studio's ingericht voor muzieklessen en cursussen.

De werkelijke situatie was constructief anders dan gedacht, dat vergt aanpassend vermogen van je als bouwer.

Slim combineren

Door de foyer van het theater en de ruimten van de bibliotheek slim te combineren, vindt samensmelting plaats van deze twee gebruikers. In deze ruimte is een centraal gelegen balie gelegen, boekenkasten, een theaterfoyer met leescafé en verschillende lees-en luisterplekken. Een vrij toegankelijke ruimte met hellingbaan meandert tussen deze functies door en zorgt voor verbinding. Dankzij zonnepanelen, warmtepompen en LED-verlichting is De Nieuwe Veste grotendeels energieneutraal.


Opdrachtgever: Gemeente Hellevoetsluis
Architect: HDK Architecten
Omvang: 2020 m2
Locatie: Opzoomerlaan, Hellevoetsluis

Naar boven