KOERS maakt het verschil

Een waar kunststukje tegenover Hollands Spoor

TRAMPERRON HOLLANDS SPOOR DEN HAAG

Binnenstedelijke openbaar vervoer knooppunten vormen steeds vaker aantrekkelijke verblijfsgebieden die een visitekaartje voor een stad vormen. Plekken dus waar economische groei hand in hand gaat met verbetering van de infrastructuur.

In Den Haag is Holland Spoor zo’n plek waar twee nieuwe tramhaltes overkappingen kregen van beton, staal, glas en hout. Echte eyecatchers waarbij de 75 meter lange overkappingen rusten op slechts 7 stalen kolommen (per overkapping). Waardoor er een heel ruimtelijk, transparant geheel is ontstaan dat boven de perrons lijkt te zweven.

KOERS maakt het verschil

Bouwteampartner KOERS maakte hierbij het verschil door hoofdaannemer Dura Vermeer het gehele voorbereiding/engineering/realisatietraject uit handen te nemen. Grootste uitdagingen daarbij waren de zeer strakke planning (slechts zes weken!), de zeer beperkte werkruimte op de bouw (hartje Den Haag, vlak voor Station Hollands Spoor!) en de complexiteit van het ontwerp met veel techniek en leidingenwerk in de kolommen.

"Wij hebben hoofdaannemer Dura Vermeer het gehele voorbereiding/engineering/realisatietraject uit handen genomen."

Keuze ervaren partners

De overkappingen werden, vanwege de geringe werkruimte op het stationsplein, grotendeels geprefabriceerd, just-in-time aangeleverd en ter plekke gemonteerd. Projectleider Frank Hoogendoorn: “Om dit zeer complexe ontwerp binnen de zeer strakke planning te realiseren, hebben we tijdens de voorbereiding een mock-up gemaakt van een compleet spant. Om zo de installateurs de mogelijkheid te geven de installaties in te passen in de beperkte (werk)ruimte. Op de bouw zelf leverde dit een te groot risico op. Zowel voor de planning als de realisatie. Wij hebben daarbij bewust gekozen voor ervaren partners als Buiting Staalbouw en Heko Spanten. Niet de voordeligste, wel de beste.”

“Tijdens de voorbereiding is een mock-up gemaakt van een compleet spant."
Naar boven