KOERS maakt het verschil

Kunststukje in het Museum voor Oudheden Leiden

Net als een ziekenhuis vormt een museum een bijzondere omgeving om een verbouwing uit te voeren. Zo ook in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden waar KOERS een flinke renovatie uitvoerde.

Rijksmuseum van Oudheden | KOERS

Zijn het in een ziekenhuis de medische processen die absoluut niet verstoord mogen worden; bij een museum zijn het de kwetsbare kunststukken waar bijzonder zorgvuldig mee om moet worden gegaan.

Verbouwen boven een tempel

Eén van de blikvangers van het Leidse Museum voor Oudheden is de tempel van Taffeh, een geschenk van de Egyptische regering na Nederlandse hulp bij de bouw van een stuwdam in de Nijl begin zestiger jaren. Boven deze tweeduizend (!) jaar oude tempel voerde KOERS diverse werkzaamheden uit, waaronder het aanbrengen van een nieuwe vloer met vloerverwarming en nieuwe brandscheidingen. Net als in een medische omgeving, werkte KOERS ook hier met onderdruk op de werkplek. Waardoor bouwstof zich niet kon verspreiden.

Net als bij een ziekenhuisverbouwing, werkten we in het museum met onderdruk om verspreiding van bouwstof tegen te gaan.

Monumentaal pand

Ook met de behuizing van het museum, een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg te Leiden, moest KOERS respectvol omgaan. Het pand bracht op zijn beurt zeer specialistische werkzaamheden met zich mee. Zoals het opnieuw maken van speciale houtverbindingen in het eeuwenoude eikenhout en de restauratie van eeuwenoude gevelankers.


Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf, Transactie & Ontwikkelingen Projecten
Architect: Bouwkundig Bureau Oudewaal
Omvang: 2600m2
Locatie: Rapenburg 28, Leiden

Naar boven