KOERS maakt het verschil

In gesprek met teammanager Tom

Bouwen, plannen, voorbereiding, calculatie, inkopen, klantcontact; er komt een hoop kijken bij een bouwproject. Om dit allemaal soepel te laten verlopen, hebben we onze teammanagers hard nodig. Een van deze managers is Tom Onderwater. Vanaf zijn stage, waarin hij materialen uitzocht voor de timmermannen, heeft hij zich ontwikkeld tot een steengoede teammanager. Lees mee over zijn werk bij KOERS.

Hoe lang werk je bij KOERS?

“Ik werk al 22 jaar op deze locatie in Leiden, al voor KOERS het bedrijf overnam; ik zat bij de inboedel. Het begon allemaal met mijn stage op de Hogere Technische School. Ik moest bij een architectenbureau stage lopen, wat ik helemaal niet wilde. Ik heb toen stiekem Architectenbureau Paardekooper ingevuld op het formulier (de toenmalige naam van het bouwbedrijf), zodat ik alsnog hier aan de slag kon. Na mijn stage ben ik blijven plakken, waar ik absoluut geen spijt van heb.”

Ben je zelf een beetje handig?

“Ik wist als stagiair nog niks. ik leerde wat handelsmaten waren, wat timmermannen gebruikten, wat ze zelf regelden, wat geregeld moest zijn vooraf en ik leerde om logisch na te denken. Ik moest tenslotte het een en ander voorbereid hebben vanaf kantoor, voor de timmerman op pad ging. Zelf heb ik twee rechterhanden, ik heb m’n eigen huis zo’n beetje helemaal gebouwd. Vrienden weten me ook altijd te vinden als er geklust moet worden. Maar nu zit ik op werk op een andere stoel, waarin mijn praktische kennis erg belangrijk is. Het belangrijkste misschien wel.”

Wat komt er bij jouw werk kijken?

“Het is een hele afwisselende functie. Ik ben verantwoordelijk voor het waarborgen van de omzet, ik let op de jongens die hier werken en verzorg hun beoordeling, ik ga in gesprek met sollicitanten en ik doe een stukje acquisitie. Bij alle leerlingen die hier rondlopen die de kneepjes van het vak leren, probeer ik de plezier in de bouw te stimuleren. Ik begeleid hen in hun opleiding en zorg dat ze de juiste dingen leren.”

“Er komen nog een hoop andere dingen kijken bij mijn werk. Denk aan projectleiding, werkvoorbereiding, calculatie, planning, inkoop, klantcontact, praten met de gemeente en eigenlijk alles om een verbouwing soepel te laten verlopen. Ik zorg ervoor dat alles in goede banen wordt geleid en logistiek gezien klopt. En als er onverhoopt toch een kink in de kabel komt, sta ik er om het weer goed op de rit te krijgen."

Wat vind je leuk aan je werk?

“Ik vind de mensen het leukst. Niet alleen de jongens die ik aanstuur, maar ook de klant. In het gesprek met de klant kijk ik naar de mogelijkheden wat er gebouwd kan worden binnen de grenzen van het toelaatbare. Als de klant iets voor ogen heeft, maak ik de vertaalslag naar een compleet plan. Dat vind ik echt gaaf om te doen. Sparren met de mensen, tot een oplossing komen en het daadwerkelijk maken.”

Hoe ziet het team eruit?

“Timmermannen, leerlingen, projectleiders en administratie. We werken met z’n allen en soms is het een dolle boel. Een paar keer per jaar organiseren we ook leuke dingen. Als je het gezellig houdt met elkaar, dan zijn mensen welwillend merk ik.”

Hoe omschrijf jij werken bij KOERS?

“Afwisselend. En we doen het met elkaar, als een team. Ik geef je handvatten om te verbeteren en probeer je te helpen van je fouten te leren. Daarnaast weten we met z’n drieën op kantoor Zoeterwoude altijd meer dan alleen, dus we delen kennis met elkaar. Er is geen verschil tussen een leerling, een timmerman, de projectleider of de manager; we werken allemaal aan hetzelfde doel en drinken met z’n allen een biertje. Wie ik ook met wie wegstuur, ze werken allemaal met elkaar als een hecht team.”

“Binnen KOERS kan je allerlei kanten op. Kijk maar naar mij, ik begon mijn carrière ook als stagiair en ben uiteindelijk teammanager geworden. Ik heb echt plezier in m’n werk.”


Zou je ook graag in Tom zijn team aan de slag willen? Bekijk de vacatures van KOERS en solliciteer direct.

Naar boven