KOERS maakt het verschil

In gesprek met Bouwkunde stagiair Brent

Brent zit in zijn derde jaar Bouwkunde aan de Haagse Hogeschool en heeft voor zijn stage gekozen voor KOERS. Een bewuste keuze, want bij KOERS hoopte hij echte vakkennis op te doen om de vertaalslag van een tekening naar de uitvoering onder de knie te krijgen. Brent is een mooie toevoeging aan de mix, waarbij hij met zijn verse kennis het team goed weet te ondersteunen.

Wat is de reden dat je voor KOERS hebt gekozen?

"Er zitten zoveel mensen die al zo lang in het vakgebied werken, met zoveel kennis. Als ik een groot formeel bedrijf had gekozen, was er de kans dat de begeleiding minder persoonlijk was en ik misschien niet had kunnen leren wat ik wilde leren op m'n stageplek. Met zoveel kennis in het bedrijf is een stageplek hier hartstikke waardevol voor mij."

"Ik heb bijna twee jaar tijdens m'n studie thuisgezeten door de Covid periode. Het was dus vooral thuis tekeningen maken. Bouwplaatsen bezoeken, bijvoorbeeld, kwam niet echt aan bod. Juist hierom wilde ik liever een stageplek waarbij er een mooie aansluiting was met de kennis die ik op heb gedaan op school en de kennis die je in de praktijk opdoet."

"In het begin was het ook zo nieuw voor mij, met alle vakjargon. Nu ik er al een paar maanden zit merk ik dat ik het vertrouwen begin te krijgen en goed begrijp waar alles over gaat."

Hoe gaat de aansluiting tussen je schoolkennis en de praktijk?

"Ik sta nu zo dicht bij de praktijk, dat ik de kennis van school goed kan toepassen. Er zijn nu bijvoorbeeld allerlei vraagstukken over verduurzaming en de isolatienormen die je moet aanhouden; dingen die ik op school allemaal leer. Dat begrijp ik goed en kan ik in de praktijk gebruiken. Dat is het leuke."

"Met calculeren merk ik dat het soms anders kan lopen. Op school leren we veel over nieuwbouwprojecten calculeren, waarbij je de richtlijnen leert die je moet volgen. Maar bij de projecten bij KOERS in Leiden zijn het geen nieuwbouwprojecten, dus komen er vaak nog een hoop andere dingen bij kijken. Hier krijg ik gelukkig veel hulp bij; ze houden me altijd scherp als ze m'n calculaties checken en daar leer ik weer veel van."

Wat is jouw bijdrage in het team?

"Op school leren we veel digitaal tekenen. Zeker met vergunningsaanvragen is een digitale bouwtekening soms noodzakelijk. Iets wat ik goed kan en daarom hier goed bij kan helpen."

"Er is daarnaast veel vraag naar de subsidie voor isolatiemaatregelen, zeker nu met alle hoge gasprijzen. Ik heb een tool gemaakt in excel waarmee we de subsidies door kunnen laten rekenen. Het bespaart een hoop tijd voor het bedrijf en tegelijkertijd helpt het mij om me goed te kunnen verdiepen in de stof rondom de subsidies en zo kan ik m'n kennis weer verbreden."

"M'n technische uitwerking wordt zo steeds een stukje completer op basis van wat ik in de realiteit hier zie gebeuren."
- Brent

Wat is het grootste wat je hier hebt geleerd?

"De aansluiting van tekening naar realiteit. Als ik bijvoorbeeld meehelp bij het uitwerken van een project, dan hebben we vooraf alle nodige werkzaamheden gedaan, zoals het verzamelen van fabrieksgegevens, de bouwtechnische detailering en ik heb het besproken met de collega's. Vervolgens wordt het gemaakt en dan merk je dat je tegen dingen aanloopt waar je niet op had gerekend. Dit zijn de dingen die je in de praktijk leert en waardoor ik m'n voorbereiding weer kan verbeteren."

"We werken bijvoorbeeld nu aan een meubel, waarvoor ik de materialen heb berekend en de bouwtechnische tekeningen heb gemaakt. De timmerman is vervolgens aan de slag gegaan en geeft aan dat er een probleem is waar ik niet bij heb stilgestaan. Hij geeft me dan de oplossing en de keer erna kan ik er rekening mee houden in m'n tekening. M'n technische uitwerking wordt zo steeds een stukje completer op basis van wat ik in de realiteit hier zie gebeuren."


Wil jij net als Brent stage lopen bij KOERS? Houd dan onze vacature pagina in de gaten voor openingen

Naar boven