KOERS maakt het verschil

Uitbreiding schoolgebouw Gummarus in Steenbergen visitekaartje duurzaam bouwen

Begin januari is KOERS van start gegaan met een grote uitbreiding van basisschool Gummarus in Steenbergen. Een mooie klus, volgens projectleider Frank Hoogendoorn, waarbij KOERS goed kan laten zien wat ze in huis heeft op het gebied van duurzaam bouwen.

Gummarus Steenbergen | KOERS

Want deze uitbreiding van zo’n 500 m2 vormt een staalkaart van wat er zoals mogelijk is op gebied van duurzaamheid. Variërend van hergebruik van bestaand materiaal, tot decentrale ventilatie met naverwarming en CO2 regeling per lokaal. Het zorgt ervoor dat het gebouw volledig gasloos en energieneutraal is. Daardoor heeft het gebouw een hoge GPR-score en een frisse scholen klasse B.

Bewuste keuze voor KOERS

Opdrachtgever Lowys Porquinstichting koos dan ook bewust voor KOERS omdat, in de woorden van Frank Hoogendoorn, “we dezelfde ambities hebben op het gebied van duurzaamheid en we bij dit project samen de uitdaging aangaan om er een succes van te maken. De Lowys Porquinstichting heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en investeert er ook zelf in. Wij krijgen, op onze beurt, de kans om mee te denken en te experimenteren, om zo doende de beste oplossing te zoeken.”

Staalkaart duurzaam en gezond bouwen

Zoals gezegd vormt de uitbreiding van de basisschool een staalkaart van duurzaam bouwen. Zo wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen, voornamelijk hout en houtvezelisolatie. En worden waar mogelijk biobased materialen toegepast. Ook de installatietechniek, verzorgd door het Bredase DAIV, is state-of-the-art. Frank Hoogendoorn: “De verwarming bijvoorbeeld gebeurt door middel van vloerverwarming, aangesloten op een luchtwarmtepomp. Bovendien wordt voor de naverwarming gebruik gemaakt van decentrale ventilatie units met CO2-regeling per lokaal. Daardoor scoort het gebouw hoog wat betreft GPR en heeft het een gezond binnenklimaat volgens de eisen van de frisse scholen.”

Gerelateerd
Naar boven