KOERS maakt het verschil

Bouwmateriaal krijgt tweede leven op voormalig Vliegkamp Valkenburg

RENOVATIE/MODERNISERING 6 UNITS VOORMALIG VLIEGKAMP VALKENBURG


We moeten anders omgaan met grondstoffen en afval. Zuiniger. Slimmer. Ook met bouwmateriaal. Na gebruik niet weggooien, maar zoveel mogelijk hergebruiken. De overheid loopt daarbij voorop met afspraken zoals het Nationaal Grondstoffenakkoord, waarin afspraken staan voor een volledig circulaire economie in 2050.

The Road to Paris Case Valkenburg | KOERS

Logisch dus dat het Rijksvastgoedbedrijf bij de renovatie/modernisering van een aantal units op voormalig vliegkamp Valkenburg bij Katwijk de eis stelde dat er zoveel mogelijk gebruik zou worden gemaakt van circulair bouwmateriaal.

"In enkele decennia tot een volledig circulaire economie."

Zoiets vraagt van zowel de aanbesteder als de aannemer een heel andere mindset, aldus projectleider Arjan Pfaff van hoofdaannemer KOERS die de klus klaarde: “De overheid streeft ernaar om in enkele decennia tot een volledig circulaire economie te komen. Wij kunnen als bouwbedrijf daarbij het verschil maken, door de klant bewust te maken van de fantastische mogelijkheden van hergebruik van bouwmaterialen.”

"Het verschil maken, door de klant bewust te maken van de fantastische mogelijkheden van hergebruik van bouwmaterialen.”

Circulair bouwen levert flinke uitdagingen op, ook wat betreft de planning. Pfaff: “Als je als opdrachtgever als eis stelt dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van circulair bouwmateriaal, dan moet je rekening houden met een dynamische planning. Want je moet als bouwer op zoek gaan naar passend bouwmateriaal. Wij hebben dat gedaan in samenwerking met de architect, SuperUse Studios en Oogstkaart, de marktplaats voor professionele upcyclers.”

VOOR
VOOR
NA
NA

Ook belangrijk om zo’n uitdaging aan te kunnen, is dat je de beschikking hebt over echte vakmensen. Pfaff: “Een nieuw kant-en-klaar kozijn kun je zo plaatsen; een circulair kozijn moet worden aangepast en op maat worden gemaakt. Daar heb je vaklui voor nodig. Ook daar maken wij het verschil.” Behalve circulaire kozijnen, werd op Valkenburg gebruik gemaakt van circulair isolatiemateriaal en circulaire sandwichpanelen. Arjan Pfaff is enthousiast: “Erg gaaf om te doen! En wij kunnen op deze manier dynamisch meedenken en laten zien dat we echt het verschil maken.”

Gerelateerd
Naar boven