KOERS maakt het verschil

Blog: Stap voor stap bijdragen aan het geluk van KOERS

Waar ze ’s ochtends een plan hebben, kan het die dag totaal anders lopen dan verwacht. Op dat vlak is het voor Lianne Verhoef en Emma Visscher (HR Adviseurs) niet anders dan voor de mannen van de werkvloer. “Dat is het mooie van werken in de bouw”, begint Lianne, “Het contact is lekker direct en dat werkt prettig. Wij staan dicht bij het management om hen te adviseren en ondersteunen met alles wat te maken heeft met instroom, doorstroom én uitstroom. Wij staan ook klaar voor onze collega’s, bijvoorbeeld om de mogelijkheden te onderzoeken zo goed mogelijk te re-integreren na een langere ziekteperiode of bij het onderzoeken van opleidingsmogelijkheden.”

KOERS HR dames

Emma haakt daar gelijk op in. “Wij geven graag gevraagd en ongevraagd advies! Als HR-afdeling zijn we betrokken bij de complete organisatie. Dit is voor ons een enorm leuke uitdaging. We denken enerzijds strategisch mee over het HR-beleid. Aan de andere kant hebben we ook de praktische uitdagingen zoals een tijdige salarisuitbetaling of het opmaken van contracten voor nieuwe collega’s. En dat terwijl KOERS als organisatie alleen maar groeiende is.”

Proactieve adviesafdeling

Een grotere organisatie met meer mensen, betekent meer regels en meer processen om in control te blijven. Twee jaar geleden is de transitie ingezet om van een reactieve administratieve afdeling naar een proactieve adviesafdeling te gaan, waarbij de mens centraal staat, om zo een positieve bijdrage te leveren aan de cultuurwaarde van Koers: Daadkrachtig, Respectvol en Slim omgaan met onze collega’s. De visie op verzuim en duurzame inzetbaarheid is hierdoor flink aangepast, evenals de employer branding en de employer journey.


Groei

Dat het een leuke, maar uitdagende klus is voor de HR-dames mag een understatement zijn, aangezien Koers de afgelopen jaren inderdaad flink is gegroeid. “Ik werk hier nu 3,5 jaar en in die tijd zijn er drie vestigingen bijgekomen. Daarnaast groeien we ook per vestiging.“ geeft Lianne aan. “Om toch makkelijk met iedereen in contact te staan werken we met de app Plek, zie dat als een soort Facebook waarmee we intern leuke dingen met elkaar kunnen delen, maar ook hele praktische. Zo kunnen we iedereen snel informeren en zorgen we dat iedereen dezelfde informatie krijgt. We kunnen niet iedereen elke dag persoonlijk te woord staan. Hoe leuk dat ook zou zijn.”

Een ander goed voorbeeld waarbij automatisering wordt gebruikt om in control te blijven is de implementatie van het systeem AFAS per 1 januari 2022. Dit systeem maakt voor zowel het HR team als voor alle collega’s de administratie gemakkelijker en geeft meer inzicht in alle HR-data. Hierdoor kunnen problemen in een veel vroeger stadium aangepakt worden, of zelfs voorkomen.

Voor Emma zijn het gebruik van AFAS en Plek mooie praktijkvoorbeelden waarbij beleid, implementatie en dagelijkse werkzaamheden goed samen komen. “Door de groei van Koers werd het steeds uitdagender om alle collega’s snel te bereiken. Hiervoor is gezocht naar een oplossing die werkt voor zowel het management als alle collega’s op kantoor en op de werkvloer. Hiermee slaan we vanuit HR graag een brug tussen de verschillende afdelingen en vestigingen binnen de organisatie.”

Of het nu gaat om recruitment, onboarding, opleidingsprogramma’s of de salarisadministratie, Emma en Lianne vinden het belangrijk om daadkrachtig de organisatie te adviseren en te ondersteunen. “Het is aan ons dat we goed op de hoogte zijn van wet- en regelgeving en de CAO Bouw en Infra en dat we dit kunnen vertalen naar duidelijke informatie waar iedereen wat aan heeft, van de mannen op de bouw tot aan de directie. Wat vooropstaat is dat we samen verder willen groeien en bloeien en dat we als afdeling graag ons steentje bijdragen aan het geluk van KOERS en aan het werknemersgeluk. Samen maken we het verschil”, sluiten ze gezamenlijk krachtig af.

“Wij geven graag gevraagd en ongevraagd advies!"
Emma Visscher (HR Adviseur)
Gerelateerd
Naar boven